En nordmann lever i gjennomsnitt 80 år (menn) eller 84 år (kvinner) og har derfor ofte et langt liv å se frem til etter at de har tatt sine første steg på jorden. Mellom fødsel og død er det riktignok mye som skal utføres – og veldig mange av disse tingene er direkte knyttet opp mot hvor mange penger man har eller hvordan det ellers finansieres. I denne artikkelen tar vi for oss hendelser som ofte inntreffer i nordmenns liv og prøver å gjøre et estimat på både hvordan de kan/bør finansieres og hvor mye den totale kostnaden ender opp på.
Dette kan være en veldig interessant artikkel for deg som enda er forholdsvis ung og lurer på hvordan din økonomiske fremtid mest sannsynlig ser ut.
Studietiden
Frem til man er 18 år vil de aller fleste nordmenn bli tatt hånd om av en form for verge. Men etter attenårsdagen er det gjerne slik at man flytter ut og prøver å få seg en form for utdannelse for å bli skikket til et spesielt type arbeidsområde. «Utdanning i Norge er gratis» er ikke en løgn, men en sannhet med modifikasjoner. Med mindre man bor og spiser måltider hjemme der man alltid har bodd, som man kun kan gjøre hvis man studerer i byen man har vokst opp i, flytter man ut og skal leie leilighet, kjøpe og late mat selv og dekke alle daglige utgifter under studietiden. Da tar man et studielån.
Størrelsen på studielånet avhenger både av om du studerer på en privat høyskole (BI er et godt eksempel på dette) og hvor lenge du velger å studere (mellom tre og fem år er vanlig).
Anslått pris: 120,000 – 600,000 NOK.
Finansieres ved hjelp av: Statens Lånekasse for Studenter.
Bryllup
Kanskje finner du den store kjærligheten med en studiekamerat? Statistisk Sentralbyrå viser til at det ble inngått 22 800 ekteskap i Norge i 2014. Og som du vet kreves det alltid «to for tango», noe som betyr at knapt 46,000 mennesker ble gift i Norge det året. Hvis statistikken holder seg stabil vil nærmere en halv million nordmenn ha giftet seg over den neste tiårsperioden. Det kan godt hende at du blir en del av den statistikken.
Til tross for at moroa kun ofte varer èn dag vil et bryllup ofte koste veldig mye penger. Ikke bare skal du kjøpe inn mat og drikke til xx antall gjester, men både leie av lokale og brudebilder skal betales for på forhånd. Det kan rett og slett bli veldig dyrt.
Anslått pris: mellom 35,000,- og 100,000,- NOK.
Finansieres ved hjelp av: Lån uten sikkerhet eller egne midler.
Kjøp av leilighet eller hus
Det å finne bolig vil nok mest sannsynlig involvere den største investeringen du noensinne kommer til å gjøre. Et slikt kjøp vil ikke bare bety at du setter deg selv i gjeld over en veldig lang periode i form av et boliglån, men også at du former resten av livet ditt.
Anslått pris: 1,2 millioner – 50 millioner («sky is the limit»).
Finanseres ved hjelp av: Boliglån.
Pusse opp leilighet
Personalisering og det å gjøre en nykjøp leilighet til «sin egen» er noe nordmenn virkelig elsker. Vi er nemlig europamestere i oppussing, noe håndverkerbransjen nyter svært godt av. Hvor mye som kreves av oppussingen handler ikke bare om hvilken stand huset eller leiligheten er i når du kjøper den, men også hvor mye av din egen stil du krever å implementere i ditt/deres nye hjem.
Anslått pris: 10,000 – 1 million.
Finansieres ved hjelp av: Lån uten sikkerhet eller egne oppsparte midler.
Pensjonssparing
Hvis du har vært taktisk smart i løpet av livet kan du kanskje se frem til en hyggelig pensjonisttid. Pensjonspengene er et resultat av hvor god du har vært til å passe på din egen økonomi gjennom langvarig sparing over mange år. Desto tidligere du begynner å spare, desto bedre økonomi har du når du blir pensjonist. Men det er heller ingen tvil om at det kan virke umotiverende å sette av penger hver måned som man skal bruke først 40 år frem i tid.
Anslått pris: umulig å si. Avhenger av alt for mange faktorer.
Finansieres ved hjelp av: god og langvarig sparing gjennom et langt arbeidsliv.
Hvordan komme seg helskinnet gjennom livet med økonomien i behold?
Det er naivt å tro at man kan klare å komme seg gjennom livet kun på opptjente midler (med mindre man har blitt født inn i en usannsynlig rik familie selvsagt). Du kommer til å måtte låne penger på et eller annet tidspunkt, og for mange av oss blir studielånet den første «alvorlige» økonomiske forpliktelsen man blir nødt til å ta stilling til. Ta dette studielånet med et smil. Ikke bare har Norge lagt til rette for at innbyggerne skal få gode utdannelser helt gratis på norske høyskoler og universiteter, men også at norske studenter får nærmest et helt rentefritt lån til å hjelpe dem gjennom studietiden.
Du kommer nok også til å ha forpliktelser hos privateide banker for å finansiere hus, bil, leilighet, hytte og (muligens) et storslått bryllup. Da er det viktig at du alltid sjekker lånevilkårene for å være sikker på at du får det lånet som passer deg best og som har gode vilkår. Mange går i fellen ved å velge «det første og beste» og bruke minst mulig tid på undersøkelser forut for lånet.